donderdag 30 september 2010

Tentoonstelling Hoeden en petten uit Azië en Zuid-Amerika

ETNOGRAFISCHE KUNST
Uit privécollectie

Na vele jaren heb ik weer een prachtige tentoonstelling in het museum. Ik hoop dat er weer net zoveel bezoekers komen als in 2001. Op de opening ben je meer dan van harte welkom. Misschien wordt het wel een grote reunie met een hapje en een drankje!

VAN 8 DECEMBER 2010 T/M 23 JANUARI 2011
In het museum Jan van der Togt te Amstelveen

Bij de Chinese Gejia’s hebben de ongehuwde meisjes oranje franjes op hun hoofd, de getrouwde vrouwen een geweven oranje band en de weduwen een zwarte band. In Tunesië droegen bruiden een muts met een sluier van puur goud, aan de hoeveelheid edelmetaal kon je zien hoe rijk de bruid was.
Zo vertellen alle hoeden, petten en mutsjes in het museum Jan van der Togt een verhaal over de status en burgerlijke stand van de dragers. Het zijn ware kunstwerken. Gemaakt van zijde, wol, katoen, linnen of brokaat, versierd met schelpen, muntjes, (half)edelstenen, zilver en goud. Geborduurd, geappliceerd, geweven, gebatikt of gebreid, bieden de hoofddeksels inzicht in ingenieuze handwerktechnieken en kleurgebruik.
In het museum zijn ruim tweehonderd rijkversierde hoofddeksels te zien uit China, Zuidoost Azië en Centraal Azië uit de privécollectie van Mieke Gorter en Thera Tegel. De collectie uit Zuid-Amerika komt uit de nalatenschap van de in 2008 overleden Petra van Dijk. Deze verzameling wordt na de tentoonstelling aan het Tropenmuseum in Amsterdam aangeboden.

Mevrouw drs. Itie van Hout, senior conservator textiel van het Koninklijk Instituut van de Tropen zal de tentoonstelling inleiden.

Opening zondag 12 december 2010 om 14.00 uur.

Openingstijden:
woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag van 13.00- 17.00 uur

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
http://www.jvdtogt.nl/

Geen opmerkingen: