vrijdag 17 juni 2016

Plaatjes vanuit Guizhou, China, deel 2


In Danzhai werd er de hele dag gerepeteerd voor de dans en zang uitvoering van vanavond. Demonstraties, met uiteraard een soort competitie van borduursters, batikkers, zilversmeden, Lusheng-fluit bouwers. Veel dorpen rondom Danzhai zijn uitgenodigd om mee te doen. Miao folklore in optima forma.
Wat wel opviel: geen jonge meisjes, die zijn of op school of in de grote stad aan het werk. Voor de vrouwen een fantastische afleiding na het zware werk van het planten van de rijst. De organisatie had het twee dagen uitgesteld. Wat een vooruitziende blik! Twee dagen geleden was het regen en bliksem en vandaag, zonneschijn!
Vele kostuums van de 100 birds Miao, de korte rokken Miao (lijkt wel de hoepelrokken en pruiken tijd uit Europa), de zijdevilt Miao, de batik Miao en de red Miao en nog heel veel variaties daarop. Kortom een lust voor het oog.
 

Het plooien van een short ECHT KORT skirt
Deze Miao vrouw maakt het allemaal nog op traditionele wijze

Een vrouw ontmoet die prachtig borduurt en haar hele kostuum zelf met de hand heeft gemaakt Je moet er voor op zoek gaan maar ze zijn er nog


Wat was het weer een bijzondere dag en dat samen met mijn Chinese broertje, Wu Zengou. Want eerlijk gezegd, zonder hem was het niet zo'n interessante en avontuurlijke reis.

Geen opmerkingen: