Shu Bao Zo noemen de Dong vrouwen uit Dimen hun prachtig gevouwen naai etui. In dit etui bewaren de vrouwen hun garens, bandjes en naai attributen. In één dag hebt u zo’n prachtig boekje in elkaar gezet. Van de moerbeiboom hebben de Dong vrouwen prachtig en stevig papier gemaakt. Dit papier gaan we knippen, vouwen en plakken tot een boekje met héél veel vakjes. We versieren het aan de binnenkant en de buitenkant wordt voorzien van een met indigo geverfd lapje, een bandje en een oud chinees muntje en u hebt een originele Shu Bao.
Op 8 februari had Magda haar textiel vriendinnen bij haar thuis uitgenodigd. Terwijl een ieder het grote vel papier ging aftekenen en knippen stalde ik al wat leuke spulletjes uit.
Originele Chinese zijde en bandjes om straks in de vakjes te stoppen. Mijn streven is om alleen materiaal uit China te gebruiken. Zelfs de plaksel komt uit de dorpswinkel. Als alle vakjes zijn geplakt en gedroogd, kan men een motiefje gaan uitzoeken. Het “inkleuren” kan met verschillende technieken. Aquarel potlood of krijt of waterverf. Eline Pellinkhof en ik, hebben wat experimenten uitgevoerd. Natuurlijk kan je je eigen ontwerp intekenen maar je kan ook gebruik maken van mooie rubber stempels.
Op het eind van de cursusdag is iedereen zeer voldaan huiswaarts gekeerd en de foto's die ik later toegestuurd kreeg zijn zo prachtig, dat wil ik je niet onthouden!! Juweeltjes, echte “pieces of art”.
En daarom vind ik het begeleiden van een workshop zo boeiend. Ik heb het zelf geleerd van de lokale Dong vrouwen en geef het graag door, een ieder vult het op zijn of haar eigen wijze in en zo kan men straks echt spreken van een persoonlijke Shu Bao.
ps. Je kan er natuurlijk ook speciale kleinoden in bewaren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten