donderdag 2 april 2020

5 april; Visiting Grave Day


Visiting Grave Day. De dag dat men in China naar de graven van de voorouders gaat om hen te eren (te vergelijken met onze 2 november; Allerzielen).

Van de week was er veel achtergrondlawaai tijdens het telefoongesprek met Wu Zeng Ou in China. Er was een familiebijeenkomst om de 5de april voor te bereiden. De autoriteiten hebben in Guizhou toestemming gegeven om dat weer in familieverband te vieren.

Een ieder die afgelopen voorjaar met mij op reis is geweest, herinnert zich de versierde graven. Op de 5de april (maar je mag als je van ver komt de hele maand april gebruiken om je voorouders te eren op hun graf) ga je met de familie het graf schoonmaken, alle onkruid verwijderen, de steen schoon boenen en daarna wierook en papieren slingers op het graf plaatsen. Ook wordt er dan een mand met proviand meegenomen. Men besprenkelt het graf met rijstwijn, en uiteraard wordt er ook zelf een slokje gedronken.

In het voorjaar van 2018 verbleef ik iets langer in Guizhou en mocht ik mee naar het graf van de voorvader van de grote Wu familie. Dit graf ligt op de top van een berg in een zeer heuvelachtig gebied. 
Tantes en ooms en heel veel jongelui ondernamen de tocht. De broer van Wu zijn vader sprak als oudste mooie woorden over de Wu familie en dankte de voorvader.
De eenvoudige steen werd versierd en bedolven onder voorouder geld en wierookstokjes.
ook werd er voedsel voor de steen geplaatst en het graf werd met rijstwijn besprenkelt.

De steen van voorvader Wu, ook hij krijgt een heerlijk stuk van het varken opgediend...
In de tussentijd, maakten de jongelui het eten klaar. In hele grote woks werden de gerechten bereid en een ieder nam op de grond plaats naast het graf. De kleintjes dronken limonade en de ouderen dronken de rijstwijn. 
Na afloop werd het veld erom heen weer schoongemaakt en alle afval werd weer mee naar beneden genomen.
De tocht berg afwaarts was toch minder eenvoudig dan omhoog klimmen.
Ik dacht…. als de tantes het kunnen, dan kan ik het ook, dus liet mij af en toe maar naar beneden glijden. 

Afgelopen jaar, reden we in de bus van Dimen naar Liping en werden we opgeschrikt door veel vuurwerk. In een bocht was iets buiten het dorp een grote begraafplaats waar ook een Wu clan begraven lag. De beelden spreken voor zich. Schoonmaken, wieden, versieren en lekkers nuttigen en vooral voorouder geld achterlaten, zodat de voorouders boven ook nog iets kunnen kopen…

Tot de volgende keer
’n hartelijke groet van Wu Zeng Ou en Mieke

Vooroudergeld. Het papiergeld zijn kopie├źn van het oude Chinese geld. Op de andere vellen wordt het muntgeld gesymboliseerd. Dit wordt in brand gestoken zodat de rook naar boven gaat en men daar boven iets mee kan kopen
2 opmerkingen:

Gerda zei

Een indrukwekkende traditie, mooi op de foto's te zien. Fijn voor de mensen dat het 5 april door kan gaan en de corona achter de rug is!

Annie zei

Leuk Mieke om zo weer een beetje terug te zijn in China. Hopelijk hebben ze het coronavirus volledig achter zich en kan het leven weer op gang komen.