donderdag 16 april 2020

Vandaag zou ik weer naar China gaan...


15 april 2020
De dag dat ik naar CHINA zou afreizen. 
Vandaag zal ik contact opnemen met de dames die zich hadden verheugd om naar Guizhou te gaan.

Zo juist nog even mijn broertje gesproken.
Wu is in Zainan. Hij heeft hier zijn kleindochter op zijn schoot. Een klein dikkertje… Zijn dochter is met de kinderen bij haar grootvader, en je ziet het, Zeng Ou geniet er ook van. 

Het eerste wat ik tegen hem zei "vergeet niet om morgen naar het vliegveld te komen!"  :)
Voor Wu Zeng Ou zit dat er voorlopig niet in. Hij reist hoofdzakelijk met buitenlanders, die van verre komen.
Wij hebben trouwens samen afgesproken dat we absoluut geen plannen meer maken voor dit jaar. Mocht de mogelijkheid toch nog komen in 2020 dan zal ik zelf wel naar Guizhou gaan. Voor Wu Zeng Ou en mijzelf een goede reden om weer nieuwe dorpjes te gaan ontdekken. Maar de verantwoordelijkheid op ons te nemen voor reisgenoten zien wij beide dit jaar niet zitten. 

Trouwens Jiang, de chauffeur, heeft weer een paar ritjes te maken. Voornamelijk naar de Huangguoshu watervallen, met Chinese toeristen.  
De Huangguoshuwaterval is de grootste waterval van de Volksrepubliek China. Het ligt op 45 kilometer ten zuidwesten van Anshun in de provincie Guizhou in de Baishui-rivier. Er liggen 18 watervallen op korte afstand van elkaar.
In het vorige bericht zagen jullie veel graven die in 2018 door mij en in 2019 door de groep zijn bezichtigd.
Nu heb ik een paar foto’s van Wu met zijn familie. Hij vertelde dat ze een verdeling hebben gemaakt zodat dit jaar weliswaar alle graven bezocht zijn, maar niet door iedereen.
Wu is dit jaar naar wat makkelijk toegankelijke graven gegaan. Je ziet ook zijn vrouw en oudste kleinzoon. Wij krijgen hier berichten dat de scholen zijn begonnen in China. (ook in Europa zijn er meerdere landen die overgaan tot ruimere regels). Echter, Lou San staat nog steeds NIET voor de klas. Alleen de studenten die in het laatste schooljaar zitten, van zowel de lagere school alsook de Middle school en de Colleges en de Universiteiten worden geacht naar school te gaan. Omdat ze eind van het schooljaar moeten switchen.

In het begin van 2012 had ik een tentoonstelling in Aalsmeer onder de noemer ‘Verborgen pracht van China'. De toenmalige coordinator had allerlei workshops voor de schoolgaande jeugd van Aalsmeer. Zij benaderde mij van de week en vroeg wat meer informatie over de Chinese geborduurde binnenzooltjes, zij wil dit voor haar artclasses’ gaan herhalen. 


Dus vanmorgen spraken Wu Zeng Ou nog even over de 'innersoles' die op de markten en winkeltjes in de dorpen te koop zijn. Hij vertelde dat hij vroeger met zijn vriendjes naar de dorpen in de buurt ging en rondstruinde op jacht naar mooie meisjes.
“Ik heb zeker wel een 100 paar zooltjes gekregen van de meisjes“ aldus onze Wu Zeng Ou.

De pakketjes die ik op de laatste reis heb gekocht hebben de tekst SAFE en 100 jaar, oftewel LOVE YOU A WHOLE LIFE.
Vroeger moest de aanstaande bruid heel veel zooltjes borduren voor de familieleden van de bruidegom. Voor degenen onder jullie die wel eens bij een bruiloft zijn geweest, ….vorig jaar nog. Bij alle cadeaus die opgestapeld worden tentoongesteld staan ook herenschoenen. Die zijn voor de bruidegom en de vader van de bruidegom etc. M.a.w. i.p.v. geborduurde zooltjes worden nu schoenen weggegeven... Ikzelf vindt de geborduurde zooltjes veel romantischer!
Nu nog even een waarschuwing voor u allen…..
Gisteren zocht ik op verzoek van de coordinator uit Aalsmeer nog wat zooltjes bij elkaar.
Tot mijn grote schrik stuitte ik op een paar motjes….. nou ja een paar ... zeg maar rustig een kolonie! En er waren ook al heel wat eitjes gelegd. Vooral tussen de plooien van onder andere het speciale poppetje, voorstellende; moeder en kind. Een soort verborgen boodschap om iemand te vertellen dat er een baby op komst was.
De laatste reis had ik een aantal bandjes gekocht bij Oma in Zhaoxing, de 5 bandjes waren met een rijgdraad aan elkaar genaaid. Daartussen lagen tig eitjes en nog wat leuke pappa en mamma motjes erbij! brrrrrrr.
Motto ……. een gewaarschuwd mens tel voor SAN (3)
Op motteninspectie in m'n tuin.
 Wel dit zijn weer wat nieuwtjes uit Guizhou, China en aangevuld met mijn nieuws.

Lieve mensen….STAY SAFE, maar geniet van het prachtige voorjaar…. de natuur herstelt zich ongelofelijk snel en mooi !
tot de volgende keer, Mieke

Geen opmerkingen: